17 Kasım 2009

Ziraat Türkiye Kupası'nı Kazanmak




Türkiye kupası kısa bir zaman öncesine kadar, büyük kulüplerimizin beğenmediği, rakipleri aldığı zamanda küçümseyici unsur olarak kullanılıyordu. Ne zaman ki, burada para kazanma yolları başladı, Anadolu takımları içinde çok güzel bir ek gelir kaynağı oluştu. Bu durum da bu kupada ilerlemek her zamankinden daha da zorlaştı. Kupa, ayrıca rekabettin artması sonucu Avrupa'ya gitmek için bir nevi son bilet oldu.

Yalnız hala bir çok konuda olduğu gibi eksikliklerimiz var. Eğer Kupa'nın cazibesini arttırmak istiyorsak alternatif yollara bakmamız gerekecektir. Bunun içinde çok uzağa gitmemize gerek yok. Avrupa'ya bakarsak, İtalya hariç (defansif futbol oynamaları bir yana, maçlarda iki bacaklı olunca 180 dakika savunma futbolu hiç çekilmiyor) İspanya (Kral Kupası) ve İngilitere (FA Cup) kupalarının çok heyecanlı olduğunu görebiliriz. Sizinde bildiğiniz gibi, bu iki kupa arasındaki fark FA cup'ın tek maçlık sistemle Kral Kupasının çift maç üzerinde oynanmasıdır.

Peki bunlardan hangisi Türkiye için daha uygundur. Bildiğiniz gibi İspanya'daki takımların güçleri birbirine daha yakın olduğu için çift maçta bile kendilerinden daha büyük takımları eleyebiliyorlar. Türkiye'de bunu yapabilecek 2-3 tane takım var. O yüzden, grup maçlarını kaldırsak bile bu yöntem ile Kupa'yı bütün Türkiye'ye yayamayız. Ama tek maçlık sisteme dönersek, ülkemizdeki bir çok takım, gerek F.bahçe'yi, gerek G.Saray'ı gerekse de Beşiktaş'ı eleyebilir.

Eskiden uyguluyorduk ve beklenmedik sonuçlarda görebiliyorduk. (Fenerbahçe'nin Pendikspor'a elenmesi ve aynı yıl Beşiktaş'ın Dardanel'e yenilmesi) Galiba büyük takımlarımızın pek işine gelmiyor ki değiştirildi.

Bir diğer üzerinde durulması gereken ise, Kupa'nın pazarlanması. Federasyonumuz bile bu konuyu geri plana itiyor gibi. Tek maçlı final oynanan bütün ülkelerde, Final maçının nerede ve ne zaman olacağı sezon başında belirtiliyor. Bizde daha yarı finali bile bilmiyorduk iki gün öncesine kadar. Her sene farklı bir şehirde oynanmalı (İstanbul hariç) ve oynayacak takımlara göre değiştirilmemeli, bu sayede bölgedeki takımlar için ayrı bir motive unsuru olur. Bu seneki adayımız Kayseri'de yeni yapılan Kadir Has Stadyumu olmalı mesela.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails