16 Kasım 2009

Tribün Temizlemek -2 (Kapalı Üstte Maç Seyretmek Ne Kadar?)


Yıldırım Demirören'in tribün temizlemek ve yönetim politikasını eleştirirmemiz, Beşiktaş tribünlerinin tertemiz olduğu anlamına gelmemeli. Gerçekten "temizlenmesi" gereken sorunlarımız var. Beşiktaşlı taraftarların bir çoğu endüstriyel futbola karşı oldularını dile getirirler ve zaman zaman tribünlerde yapılmak istenen bazı değişikliklere karşı protestolarda bulunmuşlardır. Endüstriyel futbol, futbolun para ile olan bu yakın ilişkisini ve çok hızlı bir şekilde değeri yüksek bir pazara dönüşmesini temsil ederken, buna kaşı olan kitlelerde hayatlarının bir parçası olan bu tutkunun servet karşılığı elde edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.


Statlarımızda ne yazık ki, endüstriyel futbola karşı olmak bir nevi diğer insanların haklarına müdehale hakkı verdiği izlenimi oluşturuyor. Ne yazık ki, numaralı tribün haricinde kimse yerine oturamıyor.Çünkü, iyi yerlere endüstriyel futbola karşı olan taraftarlarımız oturuyor.Sorunumuzu irdelemeden önce küçük bir sınav yapalım.

Kapalı üstte maç seyretmek ne kadar? 

Cevap anahtarı:

Yukarıdaki fiyatlar bir Şampiyonlar Liği maçına ait olmakla beraber, Beşiktaş'ın resmi internet sitesinden alınmıştır. Bu fiyatlara göre, doğal olarak cevabın 225 TL olacağını düşünüyorsunuzdur. Doğru, fakat tek doğru bu değil! Bu maçı kapalı üstte seyretmek için 200 TL hatta 75 TL yeterli olabilir. Tabii ki bu sizin, ne kadar "delikanlı" ne kadar "cesur" olduğunuza bağlı. Aşağıdaki görüntüler her maç olmakla beraber, büyük maçlarda sayısı 100'e kadar ulaşabilmektedir. 



Bilet ya da kombine üzerinde yazan yere oturmama, dolu tribünlere oynanan maçlarda kapalı üstte bir yığılmaya neden oluyor. Bu izdihamın aynısı kale arkasında da oluyor. 3 katlı olan yeni açıkta, en iyi orta kattan seyredildiği için herkes bu bölüme geliyor. Üstte ve altta boşluklar olmasına rağmen, orta katta oturan seyirciler lavobaya gidecek yol bile bulamıyorlar. Tabii ki oluşabilecek bir kargaşayı düşünmek bile istemiyoruz. 


Buradaki videodan da bir çok büyük maçta görebileceğiniz, Açıktan kapalıya geçiş maceraları.  Özel güvenlik, bostan korkuluğu gibi durduğu sürece maalesef stattaki güvenliği ve düzeni koruma noktasından şu an itibari ile çok uzak.


Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören, taraftar avcılığı yapmak yerine, stadı daha modern bir hale getimeye çalışsa Beşiktaş'a daha çok faydalı olacaktır. 

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails