17 Kasım 2011

Marca'nın Gözünden Türkiye'nin Avrupa'da Olmayışının Nedenleri!

İspanyol Marca gazetesinin yazarlarından Jaime Rincon, "con el exterior" köşesinde Türkiye'nin Avrupa'da elenişinin nedenlerini çıkarmaya çalışmış. Futbolumuzun çöküşü dışarıdan nasıl gözüküyor diye merak ederseniz aşağıdaki çeviriye göz atabilirsiniz. Orjinal yazının linki burada.

Türk hayalkırıklığıyla biten Guus Hiddink'in karışımı bir sonraki Avrupa Şampiyonası'nda olmayacak. Hiç yanılmayan, kulübelerin gerçek dünya gezgini Hollandalı teknik adam, çok temiz geçmişini Türkiye'nin Hırvatistan'a elenmesiyle kirletmiş oldu ve kelleside çok gecikmeden kesildi. Peki Hiddik, Türkiye'nin Dünya'da olmamasından sorumlu mu?

"Bunu başarısızlık olarak görmüyorum. Türkiye, elinde geleceği için bir takım olduğundan ileri doğru bakmalı." diye ekledi Hollanda'lı. Fakat Türkiye'de aynı görüşte değiller. Hayalkırıklığının onaylanmasından sonra herkes gözlerini kulübeye çevirdi. Oysa ki, 3 yıl önceki Euro 2008'den beri neler değişti diye bakmalılardı. Fatih Terim önderliğindeki Türkiye, çok iyi bir performans ile yarı finallere kadar gelmişti.

Bir önceki turnuva ile ilk maçtaki Hiddink'in 11'ine bakınca (İkinci maçta bir çok kişi sakatlık ve kart cezası yüzünden oynayamadı) 6 kadar oyuncunun aynı olduğu dikkat çekiyor. Kalede Volkan, defansta Hakan Balta ve Sabri ile orta sahada Emre, Hamit ve Arda. 21 yaşında Euro 2008'de oynayan kırmızıbeyazlı (Atletico Madrid'i refere ediyor.) hariç diğerleri o zaman 25 yaş sınırının üzerindelerdi. Özetle Türkiye'nin yılın önemli maçına çıkardığı takımın yarısından fazla kariyerinin sonuna gelmiş oyunculardan oluşuyordu.   

Türkiye, kendini yenileyemedi. Genç yetenekli Türkler azar azar ortaya çıkıyor ve Osmanlı ülkesi modern futbola işlemiş olan küreselleşmeye arkasını dönmüş durumda. Arda Turan ve Hamit Altıntop'u çıkartısak Hırvatlar karşısında kötü oynayan ilk 11'in geri kalan oyuncuları kendi liglerinde oynuyorlar ki bu ligde kıtanın büyük liglerinin açıkca altında olan bir lig.

Milli Takımın %80'i Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş'tan beslenirken. Bir kaç istisna dışında bu takımların Avrupa panoramasında sadece parmak uçları kadar iz bıraktığını görüyoruz.

Kusursuz Rekor
Belkide problemi Hoca'dan değilde Türklerde aramak gerekiyor. Çünkü Hiddink gerçek bir mucizeyi yapabileceğini birden fazla kere gösterdi. Çalıştırdığı Ulusal Takımlara bakınca, Hollanda ile Euro 96'ta penaltılarla Fransa'ya ve 1998 Dünya Kupası'nda yine penaltılarla Brezilya'ya karşı elenmişti. Güney Kore'yi ise 2002 yılındaki Dünya Kupası'nda yarı final oynatma başarısını göstermişti. Avustralya'ya ise tarihinde ilk defa Dünya Kupası'nda 8'li final oynattı. Tek hayalkırıklığını 2010 Dünya Kupası'na götüremediği Rusya ile yaşadı gerçi onlara da Euro 2008'de yarı final oynatmıştı ve turnuvanın şampiyonu İspanya'ya elenmişlerdi. 

Türkiye, Avrupa'nın dışında kaldı ve Hiddink'te bunun sorumlularından biri ama tek sorumlusu değil ve en önemli etkenlerinden biride değil. Türkiye, Guus'un dediği gibi hemen ileri bakmalı ve kapıları Dünya'ya açarak genç oyunculardan kurulu bir kadro inşa edip onlardan anahtar oyuncular çıkarmalı.

2 yorum:

B. dedi ki...

Türkiye, kendini yenileyemedi(nokta)
Gayet basit ve net olarak özetlemiş Jaime Rincon

Sabaha Kadar Futbol dedi ki...

Milli Takımın %80'i Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş'tan beslenirken. Bir kaç istisna dışında bu takımların Avrupa panoramasında sadece parmak uçları kadar iz bıraktığını görüyoruz.

Bende şu paragrafı özet olarak gördüm. Direk odaklanmamız gereken yeri göstermiş.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails