19 Ağustos 2011

İspanya'da Grev (Avrupa'nın 5 Ligi'nin Detaylı Gelir - Masraf Rakamları)

İspanya'da bildiğiniz gibi grev nedeniyle ilk iki haftaki maçlar oynanmayacak. Bu 2012 Haziranında Avrupa Şampiyonası olmasından dolayı İspanya Federasyon'unu epey zor duruma soktu. Bu iki hafta ne zaman oynanabilir kara kara düşünürken son yapılan görüşmede bir olumlu sonuç çıkmayınca oyuncuların temsilcileri bütün sezonu oynatmayabiliriz diye olması imkansız bir blöf yaptılar. 

Yukarıda görüdüğü gibi neredeyse her ligde harcamalar gelirlerden daha fazla. Bunun Spor-Toto Süper Lig için yapılanın görmeyi çok isterdim aslında. Aşağıdaki tabloda detaylara bakınca gelirlerin en büyük kısmını normal olarak TV yayınları oluşturuyor. Giderlerde de oyuncu maaşları en başta tabii ki. Bu tablolarda İspanya'nın durumu çok kötü değil diğer liglerdeki zararlara bakılırsa ama İspanya'da oyuncu sendikalarını greve iten neden farklı.


Sendika'nın verdiği rakamlara göre 1. ve 2. liglerdeki oyuncuların kulüplerden toplam 52,8 milyon euro alacağı var ve bunun federasyon tarafından garanti altına alınması isteniyor. Bunu yanında bundan sonraki yıllarda her yıl için 2,2 milyon euroluk bir fon yaratılarak paralarını alamayan oyunculara yardım edilmesini istiyor. Federasyon ise kulüplerin finansal durumlarını kendi kendilerine ayarlamaları gerektiğini savunurken, şu anki durumu çözmek için 4 yıla yayılacak 40 milyon euroluk bir fon oluşturmayı öneriyor. Bu fondan 1. lig oyuncuları 240.000 euro alabilecekken 2.lig oyuncuları da 120.000 euro alma imkanı olacak.

Oyuncuların haklarına sahip çıkması ve onları destekleyen bir sendika olması çok güzel bir şey. Bu bakımdan örnek alınmalı fakat sendika daha sıcak görüşmelere başlamadan aba altından sopa göstererek grev kararı alması pek doğru değildi.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails