22 Temmuz 2011

Beko Basketbol Ligi İçin Çılgın Proje...

NBA'deki lokavta sevinebileceğimizi hiç düşünmezdik açıkçası. Biz Beşiktaş taraftarları başta olmak üzere, bir çok basketbolseverin canlı izlemesi imkansız olan, Dünya kupası'na bile getiremediğimiz yıldızların adı Beko Basketbol ligi takımları ile geçmeye başlayınca epey heyecanlandık ve sonunda ilk bomba Deron Williams ile de patladı. 

Bu nokta da bazı uzmanların eleştirilerine de hak vermek gerekir. Bu yıldızlar kaç ay oynayacak? Onlar gidince takımların dengesi bozulur mu? Bu kadar para vermek anlamsız! Bu şekilde reklam da olmaz gelirler de artmaz! 

Bunlarda bir miktar haklılar ama ben marketing açısından artı bir gelişme olarak görüyorum. Buna benzer yorumları Allen Iverson içinde yapmışlardı fakat eğer Deron Williams bugün geldiyse, Kobe'nin görüşmeleri yapılılıyorsa Iverson'dan dolayıdır bunda kimsenin bir şüphesi olmasın.

Benim çılgın projeye gelince. Ergin Ataman'ın açıklamasına dikkat ederseniz ,NBA all-star'da forma giymiş 3-4 oyuncunun daha Beşiktaş ile temas kurduğunu ama ligdeki yabancı sayısına dikkat etmemiz gerektiğini ve lokavtın bitmesi durumunda kadromuzda hala yabancı bulundurabilecek bir konumda olmamız gerektiğinden bahsetti.

Ben bu nokta, neredeyse bütün uzmanların lokavt süresi olarak 4-5 ay öngörmesi ile yeni bir takvim hazırladım. Beko Basketbol ligi'nde 16 takım var ve 30 haftada normal sezon tamamlanıyor. Sezon Ekim ortasında açılıyor. Bunun yanında NBA normal sezonunda 82 maç olup onların ilk maçı da kasım başında oynanıyor. 

Şu anda en iyimser tablo dediğim gibi sezonun daha geç başlayacak olması ve ilk tahminlerde 50 maçlık bir normal sezon olacağı yönünde. Bu durumda NBA, Ocak ortasından önce başlamaz. Bu da Deron Williams ve arkadaşlarına  4 aylık bir zaman dilimi bırakıyor. Benim bu nokta da önerim Beko Basketbol Ligi'ni daha sık maç oynatıp daha kısa sürede bitirecek şekilde bir sezon hazırlayıp bütün NBA yıldızlarının buraya gelebilmesi için bir yol açmak.

Sezonu Eylül'ün son hafta sonu başlatırsak ve haftada 2 maç yaptırırsak sezon 12 haftada biter ki bu da Aralık'ın ikinci haftasına denk geliyor. Son bir ayda play-off'ları çeyrek finalden itibaren 3'lü maç üzerinden oynatırsak bütün sezon NBA öncesi bitmiş olur.

Bu durumda ligin yayın haklarını bütün Dünya'ya satarken, inanın Amerika kıtası uçmayacak bir çok insan ve turist İstanbul ve diğer kentlerimizdeki maçlara büyük ilgi göstereceklerdir. Bu da gerek turizm gerek ülke tanıtımını çok arttıracaktır. Ülke ekonomisine katkısını inanılmaz olur. Tabii ki bu oyuncuların maliyetleri var ama ülkemizde, Tabata'ya, Emenike'ye 10 milyona euroya yakın para harcayan futbol kulüplerinin önceki yıllarda milyonlarca Euro'yu nasıl hesapsızca ülke dışına akıttığını düşünürseniz, inanın bu NBA oyuncularının 3-4 aylık maliyetleri, onların getirdikleri yanında sıfır olur.

Bu çılgın projem ile Başbakan'a da rakip olacağımdan eminim.

Deron Williams...(Neden Gelmesin!)

Deron Williams...(Uçur Kara Kartalı, Türk Hava Yolları)

 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Euroleague de katı savunmada zaten canı çıkan ligde genelde rotasyon yapan iki takım (+2 takım daha gelebilir bu sene) o zaman ligden çekilsin BJK o kadar yıldız toplamış bence şampiyon başkası olursa da sayılmasın lig tekrar edilsin değil mi?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails