22 Şubat 2011

Rakamlar ve Ligler (Avrupa’nın 4 Büyük ve Türkiye Ligi’nin İstatistikleri)

Geçen sene Avrupa’nın 6 büyük liginin istatistikleri başlığı ile yayınladığım postların formatını, bu sene Türk takımlarının kötü Avrupa performansı ve Türkiye Ligi’nin diğer 5 lig ile pek yarışacak düzeyde olmamasından dolayı değiştirdim. Spor-Toto Süper Lig’i katarsam, Ukranya ve Yunanistan gibi ligleri de katmam gerekeceği ve bunun da datayı gereksiz yere büyüteceği için bunu yapmak zorunda kaldım.

Yaklaşık Liglerin 2/3 biterken aşağıdaki noktalar ön plana çıkıyor.
  •  3,04 gol ortalaması ile oynayan Barcelona +60 averaj yaparak adeta rakip kaleleri gole boğmuş. Bu sene neredeyse iki elin parmakları kadar 5’lik yapan (Mou dahil) Barcelona’nın bu başarısı çok şaşırtıcı olmasa gerek. Onun en yakın takipçisi Mourinho’nun Real Madrid’i (2,29 ort, +36 avj.) Bu La Liga’nın çivisinin de çıktığını gösteriyor.
  • Türkiye’de 2,36 ortalama ile Fenerbahçe, +30 averaj ile Trabzon önde.  
  • Namağlup takım kalmadı. Barcelona (Hercules) ve Manchester United (Wolverhampton) 1’er mağlubiyet ile en az yenilen takımlar. İç sahada yenilgi görmeyen 2 takım var (Man. Unt., Real Madrid), Deplasmanda ise sadece Barcelona. 
  • Ülkemizde de namağlup takım yokken, Şükrü Saraçoğlu ve Kadir Has stadyumları daha rakip takımlar tarafından geçilemedi. 
  • Defansı en sağlam takımlar ise Barcelona (0,54 ort.), Borussia Dortmund (0,57 ort.) Türkiye’de defans olarak ön plana çıkanlar; Trabzon (0,73), Kayseri (0,77) ve Gaziantep (0,77)
  • Beraberliklerde ise Premier League ön plana çıkıyor. Fulham (13/27), Birmingham (12/26), Everton (12/26) neredeyse her oynadığı 2 maçtan birinde berabere kalmış. Türkiye’de beraberlik birbirine çok yakın. 8/22 ile Eskişehir en fazla. 
  • Manchester United’ın lige 8 maçta 5 beraberlik ve 3 galibiyet ile başladığını da eklemek gerekir. 
  • İç saha ile dış saha performansı arasında en fazla farklılık gösteren takımlar; Osasuna (İç:23 p, Dış: 2 p), Man. Unt. ((İç:40 p, Dış: 17 p), Catania (İç:22 p, Dış: 4 p). TR: Deplasman galibiyeti bulunmayan Buca.
  • Dış sahada daha başarılara bakınca ilk 4 takımın Almanya Liginden olması ilginç. Bayern Leverkusen, Mönchengladbach, Mainz 05, Borussia Dortmund dışarı daha fazla puan toplamış. Türkiye’de Manisa 1 puan ile.
  • En az galibiyet alanlar: Burada ilk 4’ün 3’ü Türkiye’den olunca katalım. Konya, Bari, Kasımpaşa, Sivas’ın 3’er galibiyeti var. Mönchengladbach, kendi sahasında sadece bir kere kazanırken; Sivas, Buca, Osasuna ve Catania’nın deplasman galibiyetleri bulunmamakta. 
Not: Bütün analizler tarafımdan yapıldığından lütfen kaynak göstermeden kullanmayınız

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails