11 Ocak 2011

Efes Pilsen Basketboldur, Basketbolda Efes Pilsen. Basketbolumuza sahip çıkalım!


Burada hep futboldan bahsederiz. Türkiye gibi bizim içinde ilk spordur futbol ve basketbol ardından gelir. Eskiden basketbolda gelmezdi. Basketbol, genelde gazetelerde gördüğümüz küçük NBA haberlerinden ibaretti. Ta ki, Efes Pilsen’in Avrupa başarıları gelene kadar. Naomoski’nin attığı üçlükler çekmişti beni Abdi İpekçi’teki ilk maçıma. Ardından Efes bir Avrupa devi oldu, Beşiktaş’ın Avrupa maçlarına nasıl 3-5 saat erken gidiyorsak Efes’in bir Avrupa maçına da öyle erken gidilirdi. Zamanı gelince Efes Pilsen’in müşterisi de olduk. Her ne kadar takımın sahipleri olsalar da ya da pilsen birayı simgelesede, benim için Efes Pilsen basketbol takımı; Efes’te bira markasıydı.

NBA’de oynayan ilk Türk oyuncu Mirsad Türkcan dahil şu anda haberlerini merakla beklediğimiz Hedo ve Memo’da Efes Pilsen ile basketbol ile tanıştı. 2000 yılında Avrupa Şampiyonası ile 2010’da Dünya Kupası’nda final oynadıysak onda da Efes Pilsen’in katkısını göz ardı edemeyiz. Bir Türk takımının Koraç kupasını almasını ve Final Four oynamasına da onlar sayesinde şahit olduk.

Üç büyükler uzun sure gelmediler Basketbola. Herşey futboldu onlar için. Efes Pilsen gibi Tofaş ve Ülker gibi kuruluşlarla ayakta kaldı Türk Basketbolu. Her ne kadar maliyetlerinden dolayı onlarda kapatsalar takımları, Efes bu maliyeti taşımayı devam etti. Şimdi eskiden Efes Pilsen’i destekleyen Fenerli arkadaşlar her ne kadar Efes ile rekabet içinde olsalarda Efes olmasa tek final maçına gitmezlerdi karşılarında bir rakip olmadığından.

Yeni çıkan “tütün mamülleri yasası” nam-ı değer “anti-efes pilsen” yasası, yalnız Türk basketbol tarihinin en güzel sayfalarını silmeyecek aynı zamanda en güzel gençlik hatıralarımızı karalayacak. Şimdilerde yaşça küçüklere Tofaş veya Ülker’den bahsettiğimizde nasıl hiçbir anlam ifade etmiyorsa onlar için, aynı şey ne yazık ki Efes Pilsen içinde olacak Her ne kadar takımı Avrupa’ya taşımayı düşünselerde bu durumda Efes Pilsen adı kaybetmesede. Onu buradan yollayan zihniyet kazanacak ve bizler kaybedeceğiz.

Şu anda bu kanunu çıkartanların medya üzerindeki etkisini bildiğimizden dolayı kimse Efes Pilsen’i koruyamıyor. Bu durumda gençlik hatıralarımızı ve basketbol tarihimizi korumaktan başka bir çıkarı olmayan bizlerin ona sahip çıkması gerekiyor. Ben kendi adıma bunun için savaşacağım. İsmi değişirse Efes Pilsen diye çağıracağım onu (ki şu anda sadece Efes diyorum) Efes Pilsen yazılı ürünlerini şimdi alıp bundan sonra hep onları kullanacağım. Her ne kadar Beşiktaş basketbol takımını desteklesemde bu oyunun bir çok kuralını onların maçlarında öğrendiğimden ve daha önemlisi bu oyunu onlar sayesinde sevdiğimden Beşiktaş maçına da giderken Efes Pilsen yazılı ürünler giyeceğim. Umarım buradan gitmezler. Dediğim gibi onlarda kaybetmez ama kazanan bir taraf olur. Bu tarafa karşı durmak için gittikleri takımların ürünlerini alacağım.

Daha da önemlisi, onların yukarıdaki logosunu bu blogta sonsuza dek, ya da kapatılırsa bir gün kapanana dek taşıyacağım. Sizden ricam en azından bu logoları sitelerinizde, bloglarınızda taşıyarak onlara destek olmanız. Efes Pilsen, Türkiye’de basketbol demektir. Türkiye’de basketbolda Efes Pilsen demektir. Lütfen basketbolumuza sahip çıkalım.
 
Burada önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Şahsen, Alkollü içkilerin ve tütün mamüllerinin spora sponsor olmasını istemiyorum. Efes Pilsen, Futbol Milli Takımı’ndan sponsorluğunu çekmesi gerekiyorsa çeksin. Biz, basketbolumuzun bir parçası, kendi başına bir marka olan Efes Pilsen’i kaybetmek istemiyoruz. Ama ne yazık ki, bu kanun Ülker’in ligden çekilmesi ile direk Efes Pilsen’i hedef almış gibi gözüküyor.

1 yorum:

www.nereyekacsak.com dedi ki...

kesinlikle her kelimesine katılıyorum, son cümle hariç. bence alkollü içki firmalarının spora sponsor olmasının yasalarla engellenmesine karşıyım...

keşke diğer sektörlerdeki firmalar da spora sponsor olsa da herhangi bir yasağa ihtiyaç duymadan içki firmalarına kendiliğinden gerek kalmasa... bu arada logoyu ana sayfamıza yüklemek istersek, ne yapmamız gerekiyor?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails