5 Ocak 2011

Futbol Basit Bir Oyundur… -1

Futbol basit bir oyundur diye söze başlar her “uzman” ve ardından bu basit oyunun nasıl oynandığını bir kaç cümlede anlatır. Ayağında top tutmayıp tek pas yapacaksın, baskıyı ileri de kuracaksın, defans bloğu ile hücum bloğu arasındaki mesafeyi olabildiğin kadar daraltacaksın, vesaire vesaire… Peki gerçekten futbol bu kadar basit bir oyunmudur? Bu kadar basit ise neden her takım bu oyunu sergileyemiyor? Bu söylenenlerin yanlış olduğunu ifade edemeyiz. Bunları yaparsanız muhtemelen başarılı sonuçlarda alırsınız.

Burada yanlış ifade edilen; futbolun basit bir oyun olması veya nelerin yapılması değil, yapılması gerekenlerin aslında basit olmamasından kaynaklanıyor. Aslında dışarıdan bakınca basit görülen ama kendimizin bile yapamadığımız şeyleri kolayca yapılabilir etiketi vurmamız gibi. Peki gerçekten futbol basit bir oyunmudur? Bunu anlamak için, Avcı (Şener Şen-Av Mevsimi)’nın söylediği gibi bazen gerçekleri görmek için bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.

Tek Pas

Buna tek pas ile başlayabiliriz. Bir çok kişi için en can alıcı nokta tek pastır. Peki tek pas yapmak basit midir? Eğer tek pası iki tane 10 numaranız varsa ve onlar arasında yaptıracaksanız basittir. Guti, Querasma’ya o da Guti’ye bir çok kere tek pas yapabilir maç içinde. Aynı durum Fenerbahçe’de Alex ve Emre arasında da görülebilir. Bunu maçta görememe nedenimiz ise takımın tek pas oynamasının iki kişiden ibaret olmamasıdır. Eğer Arsenal, Barcelona ve benzeri takımları izlerseniz tek pasa en az 7-8 oyuncu katılıyor. Bizim büyük takımdakiler dahil bir çok oyuncunun duvar ile tek pas yapamayacağını düşünürsek takımlarımızın neredeyse hiçbirinin tek pası adapte edemeyeceğini kolayca kavrarız.

Bu oyuncularımızın çok kötü olduğunu ifade etmiyor. Türkiye’de forma giyen oyuncuların (özellikle Türk oyuncular) çoğunluğun teknik özellikleri ile değil fiziksel özellikleri ön planda olmaları, onların tek pasa dayalı bir oyun oynamasını zorlaştırıyor. Tabii ki teknik oyuncularımız da var her takımda ama onların sayısının az olması ve kurtarıcı gözü ile bakılması; onları daha fazla sorumluluk almaya zorluyor.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails